Inspiráció homokból – lenyűgöző pillanatnyi alkotások

Cakó Ferenc találta ki a különleges művészeti irányvonalat, a homokművészetet, és most a fiával, Danival és barátjával, Hidvégi Áronnal beszélgettünk, akik továbbfejlesztették a különleges ötletet.

Cakó Dani már gyermekkorában elleste a praktikákat, később pedig édesapjával együtt járták az országot és mutatták be különleges művészetüket. Aztán amikor Dani végzett a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, társával, Áronnal együtt kitalálták, hogy megújítják és térbe emelik az alkotást, ami még különlegesebb, többdimenziós látványt ad az elkészült ábráknak. A Life.hu Cakó Danit és Hidvégi Áront faggatta.
3.JAT_8607

Hogyan lesz valaki homokrajzoló?

Dani: Édesapám találta ki a homokanimációt, egész kis történeteket lehet megrajzolni homokszemekből. Pár évig vele együtt jártam az országot, megtanította nekem a homokrajzolás csínját-bínját. Aztán az egyetem miatt – ahol szobrászatot tanultam – abbahagytam a homokkal való munkát. A diploma után jött az ötlet Áronnal, aki festő szakon végzett a képzőn, hogy édesapám ötletét tovább kellene fejleszteni és a látványt két szintre emelni. Ez úgy működik, hogy én egy dobogón állok fent, és homokból rajzolom a képeket, Áron pedig alattam színekkel alkot képeket, egy kamera pedig összhangba hozza a látványt.

quartzbox-06-HR

Mi inspirált abban, hogy továbbfejlesszétek édesapád, Cakó Ferenc ötletét?

Dani: Apám 20 éve találta fel a homokrajzolást. Mivel külföldön is sok helyen fellépett, hamar ellopták az ötletét. Úgy gondoltuk, azzal, hogy továbbfejlesztjük a technikát, nemcsak a látványt emeljük magasabb szintre, hanem ismét egyedülálló produkció születik. Kitörési pontokat kerestünk. A két szint adottságaival 3D-s élményt tudunk létrehozni, a felső szinten mozgó figurák körül megnyílik a tér – és most már le is védettük a technikánkat. A következő lépés pedig az lesz, hogy behozunk majd egy harmadik szintet, ezen még dolgozunk.


Pillanatnyi művészet, amit csináltok. Hiszen pillanatok alatt változik a megalkotott kép.

Dani: Igen, a homokkal való játék egy meditáció. Megnyugtató a homokszemekkel dolgozni, teljesen belekerülök az alkotásba. Nincs benne csalás és javítási lehetőség. Nagyon koncentráltan dolgozunk, mégis megnyugtató, ahogy a homok pereg az ujjaim között. Az alkotások pedig nem vesznek el végleg, videón és képeken megmaradnak.
095_web

Mennyire improvizatív, amit csináltok, és mennyire begyakorolt?

Áron: Mivel most olyan projektekben dolgozunk, amelyek speciálisan a megrendelő igényére szabottak, így mindent pontosan kitaláltunk előre. Forgatókönyv szerint dolgozunk, mivel az aláfestő zenével együtt kell haladnunk a történet megalkotásában.